Organic Fermented Rhodiola - Living Nutrition

Als krachtige adaptogeen kan Rhodiola bijdragen aan de normale weerstand tegen stress.
Door middel van een uniek fermentatieproces met zowel Kefir als Kombucha, worden de verbindingen in Rhodiola geactiveerd en ontstaat er een biobeschikbare levende synergie van de belangrijkste bioactieve bestanddelen.
De Rhodiola wordt op deze manier beter opgenomen in het lichaam dan gedroogde varianten en het fermentatieproces zorgt ook nog eens voor een weldadige ondersteuning van het microbioom.





Traditioneel gebruik van Rhodiola
Het eerste geschrift over Rhodiola stamt uit het jaar 77 n. Chr., waarin de Griekse arts Dioscorides zijn experimenten met Rhodiola uitlegt in het wereldberoemde ‘Materia Medica’. Ook de Vikingen waren gek op Rhodiola. Zij gebruikten het kruid om hun uithoudingsvermogen op zowel mentaal als fysiek niveau en hun kracht te vergroten ter voorbereiding op de strijd. Rhodiola is wijdverspreid erg geliefd, in China stuurden keizers hun onderdanen naar Siberië om Rhodiola, die ook wel de ‘Gouden Wortel’ werd genoemd, te vinden. Er werd een thee getrokken van de wortel om symptomen van verkoudheid en griep te verminderen.
Leefgebied Rhodiola
Rhodiola behoort tot de vetplantenfamilie Crassulaceae, welke uit meer dan 130 verschillende soorten bestaat. De Rhodiola rosea echter, is de meest gebruikte en onderzochte soort. Dit kruid wordt ongeveer 70 cm hoog, bloeit met gele bloemen en komt met name voor in het subarctisch gebied van het Noordelijk Halfrond en in Centraal-Europa. Het liefst groeit Rhodiola op 1000 tot 5000 meter boven het zeeniveau. Rhodiola rosea is vernoemd naar de roos vanwege de roosachtige geur die vrijkomt bij het opensnijden van de wortel.
Fermentatieproces
Het fermenteren van voedingsmiddelen is iets van alle tijden, culturen en beschavingen. Gemiddeld bestaat 30% van het menselijk dieet uit gefermenteerd voedsel. Dit is geen overbodige luxe, aangezien gefermenteerde voeding bestaat uit een compleet ecosysteem met verschillende verbindingen en voedingsstoffen om het microbioom in de darmen te ondersteunen en beschermen.
Levende cultuursymbiotica met Kefir en Kombucha
Voor de producten van Living Nutrition wordt gebruik gemaakt van een combinatie van de twee meest superieure fermentatieprocessen: Kefir, gemaakt van gefermenteerde sojamelk en Kombucha, gemaakt van gefermenteerde thee. Deze vorm van fermenteren wordt ook wel ‘symbiotica’ genoemd. Tussen symbiotica en enkelvoudige probiotica bestaan de volgende verschillen:
Probiotica | Symbiotica |
Wordt synthetisch gekweekt in laboratoria | Wordt natuurlijk gefermenteerd uit planten |
Enkel geïsoleerde bacteriesoorten | Meer dan 100 evenwichtige en geëvolueerde bacteriesoorten |
Hecht zich aan maltodextrine, een vorm van suiker, om zich te kunnen stabiliseren | Hecht zich aan natuurlijke enzymen en peptiden |
Bevat geen voedingsstoffen voor de spijsvertering | Rijk aan voedingsstoffen voor de spijsvertering |
Synthetisch vervaardigd | Biologisch gecertificeerd |
Prebiotische suikers of vezels toegevoegd | Breed scala aan natuurlijke prebiotica |
Veel naakte, blootgestelde bacteriën | Een compleet, levend ecosysteem dat in harmonie is met het spijsverteringsmicrobioom |
Toename biobeschikbaarheid door fermentatie
Bovenstaand symbiotica fermentatieproces zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit voeding kunnen worden verbeterd in plaats van dat de afzonderlijke bestanddelen worden geïsoleerd en geëxtraheerd, wat vaak gebeurt bij het maken van enkelvoudige probiotica.
De voedingsmiddelen en kruiden in de producten van Living Nutrition kunnen op deze manier in hun natuurlijke en complete staat worden bewaard waardoor de biobeschikbaarheid en de potentie toeneemt. Ook creëert dit fermentatieproces een heel scala aan nieuwe verbindingen die de gezondheid kunnen ondersteunen zoals enzymen en metabolieten.
Gefermenteerde sojamelk in Living Nutrition
Living Nutriton maakt gebruik van gefermenteerde sojamelk voor het Kefir fermentatieproces. Gekiemde sojabonen bevatten namelijk een tal van uitzonderlijke eigenschappen, zoals een uniek evenwicht aan voedingsstoffen als aminozuren en polyfenolen.
Na het fermentatieproces vormen deze voedingsstoffen verbindingen die een mooie ondersteuning bieden aan het spijsverteringsproces, de genezing van weefsels en voor het creëren van de een optimale omgeving voor een gezond microbioom in de darmen.
Organic Fermented Rhodiola bevat:
- 600 mg biologische gefermenteerde Rhodiola (Rhodiola rosea) wortel per dagdosering (2 capsules)
- Biologisch gefermenteerde tapioca (capsule)
- Symbiotica fermentatie van Kefir (gefermenteerde sojamelk) en Kombucha (gefermenteerde thee)
En is verder vrij van gluten en zuivel en is 100% vegan.
Gezondheidsvoordelen van Rhodiola
Er zijn vele honderden wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van Rhodiola. Rhodiola wordt beschreven als een krachtige adaptogeen, dit is een substantie die helpt om je weerstand tegen- en tolerantie voor stress (zowel emotioneel als fysiek) te verhogen. Adaptogenen passen ze zich aan, aan de behoeften van het lichaam op dat specifieke moment.
Uit deze studies kwamen de volgende eigenschappen van Rhodiola naar voren:
- Stressverlagend
- Anti-depressant
- Ontstekingsremmend
- Antioxidant
- Antiviraal
- Kankerremmend
- Anti-veroudering
https://m.orthokennis.nl/artikelen/rhodiola-rosea
Gezondheidsvoordelen fermentatie
Uit onderzoek komt naar voren dat regelmatige consumptie van gefermenteerde voedingsmiddelen het risico kan verminderen op bepaalde vormen van kanker, het het immuunsysteem kan ondersteunen, het de gezondheid van het maagdarmkanaal en de urinewegen kan beschermen en het de symptomen van de ziekte van Crohn en van het Prikkelbare Darm Syndroom kan verlichten.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7823516/
Probiotica en prebiotica
Het fermentatieproces zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het gehalte aan voedingsstoffen en deze worden als het ware voor verteerd in een biobeschikbare vorm. Hierbij worden nieuwe voedingsstoffen aangemaakt tezamen met een breed scala aan stofwisselings- en spijsverteringsenzymen, welke ook wel eens probiotica of prebiotica worden genoemd.
Over dit merk Living Nutrition
In 2014 werd Living Nutrition opgericht in Engeland, door voedingstherapeut Graham Botfield. Living Nutrition is een klein bedrijf met een grote visie en missie: leven en werken in synergie met de natuur. Alle producten worden met de hand gemaakt in een speciaal gebouwd laboratorium waarbij elk ingrediënt en het gehele proces 100% natuurlijk is. De basis voor alle producten van Living Nutrition bestaat uit een speciaal ontwikkeld Kefir-Kombucha fermentatieproces dat wordt toegepast op biologische kruiden en voedingsmiddelen om deze in hun meest natuurlijke staat en met de meeste bioactieve componenten aan te kunnen bieden.
100% biologisch
Voor de producten van Living Nutrition worden enkel de grondstoffen met de hoogst mogelijke kwaliteit geselecteerd om de volledigheid aan activiteit van elk ingrediënt te kunnen garanderen. Alle ingrediënten in de producten van Living Nutrition zijn dan ook 100% biologisch. Daarnaast zijn alle producten van Living Nutrition:
- 100% vegan
- 100% vrij van GMO
- 100% vrij van plastic
- 100% puur