[3 min read]

Als we aan supplementen denken, denken we vaak aan het slikken van ronde pilletjes, of ovale capsules.
Paddenstoel supplementen echter, vind je ook regelmatig terug in tinctuur vorm!

Wat is het verschil tussen de twee? En welke kun je het beste kiezen?
Je leest het in dit artikel.

Medicinale paddenstoelen supplementen  

Om de actieve bestanddelen van paddenstoelen beschikbaar te maken voor ons als mens, is het nodig om deze te extraheren. De reden hiervoor is dat de celwanden van paddenstoelen bestaan uit chitine. Dit is een taaie substantie. In theorie is het dezelfde stof waar schaal- en schelpdieren hun harde buitenkant van maken. Je kunt je misschien wel voorstellen dat zo'n taaie stof niet tot nauwelijks te verteren is door onze darmen.

Maar verstopt achter deze chitine celwanden bevindt zicht nou juist de rijkdom aan actieve bestanddelen van medicinale paddenstoelen! De beste manier om die te activeren is dan ook door middel van een extractie methode.  

Extraheren van medicinale paddenstoelen

Het extraheren van paddenstoelen gebeurt doorgaans op twee verschillende manieren: Door middel van (heet) water, en/ of door middel van alcohol. Extraheren betekent dat paddenstoelen worden ‘opgelost’ in water of alcohol. Hierdoor worden de actieve bestanddelen beschikbaar gesteld, waardoor ze makkelijk opgenomen kunnen worden door ons lichaam.

Om hier een meer alledaags beeld van te maken kun je dit proces vergelijken met het trekken van een bouillon. Hierbij worden beenderen en/of groenten voor een langere tijd gekookt waarna er een bouillon vol vitaminen en mineralen overblijft.  

Let op: bovenstaand voorbeeld is een zeer versimpeld beeld van hoe het extraheren van paddenstoelen in zijn werk gaat. In de realiteit ligt dit iets complexer dan enkel het koken van de paddenstoelen.  

Reishi van KÄÄPÄ Health

Dubbele extractie methode

Paddenstoelen beschikken over verbindingen die oplosbaar zijn in water, zoals polysacchariden en bèta-D-glucanen. Maar er zijn ook bioactieve bestanddelen in paddenstoelen te vinden met vele gezondheidsvoordelen, zoals ganoderische zuren en triterpenen, die niet in water oplosbaar zijn.

Omdat deze bestanddelen te mooi zijn om door het gootsteenputje te spoelen, is er een oplossing bedacht. Extraheren door middel van alcohol. Vaak wordt dit ook wel dubbele extractie methode genoemd. Hierbij worden de paddenstoelen eerst geëxtraheerd door middel van heet water. De vaste bestanddelen die dan overblijven worden hierna toegevoegd aan een combinatie van heet water en alcohol. De bestanddelen die niet in water oplosbaar zijn, worden gekookt en hierdoor worden ook deze geactiveerd.  
 

Poeder of vloeistof: overblijfsel na extraheringsproces

De vloeistof die na de extractie methode overblijft kan worden geconsumeerd in de huidige vloeibare vorm, of kan worden ‘verdampt’ waardoor er uiteindelijk poeder overblijft. De eerste vorm vind je dan ook terug in tincturen, de laatste vorm in capsules of in poedervorm. Het extractieproces is dus nagenoeg hetzelfde.  

Dus als de basis daarin hetzelfde is, waarop baseer je dan de keuze voor een tinctuur of capsules? 
We hebben een aantal voordelen en nadelen van beide op een rijtje gezet voor je! 

Voor- en nadelen medicinale paddenstoel tincturen  

Voordelen

 • Makkelijk te doseren door middel van bijgevoegd pipet 
 • Makkelijk te mixen met (warme) dranken, smoothies, soepen of voedsel. 
 • Snel opneembaar via de slijmvliezen van de mond: hoeft niet eerst door het spijsverteringskanaal te gaan  
 • Lange houdbaarheid door de aanwezigheid van alcohol (sommige tot wel 5 jaar!) 

Nadelen 

 • Tincturen kunnen een bittere smaak afgeven wanneer je ze rechtstreeks in je mond druppelt  
 • Tincturen bevatten alcohol en zijn dus niet geschikt voor iedereen  

Voor- en nadelen medicinale paddenstoel capsules 

Voordelen:  

 • Maskeren de smaak van paddenstoelen  
 • Het productieproces van capsules is vaak goedkoper dan het productieproces van tincturen, wat voordelig kan zijn voor je portemonnee 
 • Capsules zijn gemakkelijke reispartners en wereldwijd goed geaccepteerd (bijvoorbeeld om mee te vliegen) 

Nadelen: 

 • Capsules slikken is niet voor iedereen weggelegd  
 • Opname van de actieve bestanddelen duurt langer (zo’n 20 tot 30 minuten) omdat de capsules via je maag verteerd moeten worden 

Eindconclusie: Welke paddenstoelensupplement is nu het beste voor mij?

Misschien voel je, na het lezen van bovenstaande, de bui al hangen: De keuze is aan jou!  

Het is dus goed om te weten dat (mits dit duidelijk aangegeven staat), de extractie methode vaak hetzelfde is. Vaak zal dat de dubbele extractie methode betreffen. De essentie daarvan is dus nagenoeg hetzelfde, maar de vorm is daarin een persoonlijke keuze en heeft alles te maken met jouw eigen voorkeur voor de manier van inname.  
Ben jij nieuwsgierig wat paddenstoelen capsules of tincturen voor jou kunnen brengen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop!